ΕΙΔΗΣΕΙΣ
       
Πιο κάτω είναι οι τελευταίες οδηγίες που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ για τα καταλύματα καραντίνας και το τι απαιτείται (03/07/2020)
 
Αγαπητοί όλοι,

Πιο κάτω είναι οι τελευταίες οδηγίες που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ για τα καταλύματα καραντίνας και το τι απαιτείται.

Να το έχουμε υπόψη μας.
Φιλικά,
Μαρία Κλαδάκη

Γενικές αρχές
1.    Υποδομή: δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες όσον αφορά την υποδομή του χώρου καραντίνας, ωστόσο ο χώρος πρέπει να διαμορφώνεται έτσι ώστε να μην αυξάνει την πιθανή μετάδοση της λοίμωξης.

2.    Διαμονή και προμήθειες: Στους ταξιδιώτες πρέπει να παρέχεται επαρκής τροφή και νερό, κατάλληλος χώρος διαμονής, ιματισμός, προστασία των αποσκευών και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και τα απαραίτητα μέσα επικοινωνίας στη δική τους γλώσσα. Οι υπηρεσίες των γευμάτων παρέχονται στα δωμάτια από προσωπικό, που αφήνει το γεύμα έξω από την πόρτα του δωματίου. Αν απαιτείται είσοδος προσωπικού στο δωμάτιο, το προσωπικό συνιστάται να φέρει τον ανάλογο εξοπλισμό ατομικής προστασίας και να τηρεί απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από τον ασθενή. Η χρήση μάσκας για αυτούς που βρίσκονται σε καραντίνα δεν είναι απαραίτητη, εκτός από όταν αυτοί κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους ή έρχονται σε κοντινή επαφή με το προσωπικό.

3.    Καθαριότητα: Πρέπει α) να υπάρχουν η υποδομή και τα απαραίτητα αναλώσιμα για χρήση από τα άτομα σε καραντίνα για την εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής και την καθαριότητα του χώρου στα δωμάτια, ώστε να μην είναι αναγκαία η καθημερινή είσοδος προσωπικού στα δωμάτια, β) να υπάρχει προκαθορισμένη διαδικασία αλλαγής και καθαρισμού κλινοσκεπασμάτων, γ) να διασφαλίζεται η καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων από εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

4.  Επικοινωνία: Η επικοινωνία με τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να γίνεται σε γλώσσα κατανοητή από αυτά και τα άτομα θα πρέπει από την αρχή να ενημερωθούν για τη διάρκεια της καραντίνας, την παρακολούθηση της υγείας τους, τα στοιχεία επικοινωνίας της πρεσβείας τους στη χώρα, τα δικαιώματα τους και τις παροχές που θα έχουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Θα πρέπει να προβλεφθεί η επικοινωνία των ατόμων σε καραντίνα με τα άτομα της οικογένειας τους. Για αποφυγή πανικού πρέπει να χρησιμοποιούνται κατάλληλοι τρόποι επικοινωνίας. Τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, στις ειδήσεις, και σε δραστηριότητες αναψυχής.

5.Σεβασμός και αξιοπρέπεια: Οι ταξιδιώτες πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία τους. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να μην υποβάλλονται οι ταξιδιώτες σε μη απαραίτητη ταλαιπωρία και να συνεκτιμώνται πάντα το φύλο, τα κοινωνικοπολιτιστικά, εθνικά ή θρησκευτικά τους χαρακτηριστικά.

6.  Διάρκεια καραντίνας: Γενικά αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα 14 ημερών.

7.    Προσωπικό: Όλο το προσωπικό που εργάζεται στην εγκατάσταση καραντίνας πρέπει να έχει κατάρτιση σχετικά με τις προφυλάξεις: διατήρηση απόστασης >1,5 μέτρο από τα άτομα, χρήση χειρουργικής μάσκας, γαντιών και πλύσιμο χεριών και αναπνευστική υγιεινή, συχνή υγιεινή των χεριών, ιδιαίτερα μετά από επαφή με αναπνευστικές εκκρίσεις, πριν από το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας. Η υγιεινή των χεριών περιλαμβάνει είτε καθαρισμό των χεριών με σαπούνι και νερό είτε το τρίψιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα. Το τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα είναι προτιμότερο, όταν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, ενώ το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Συστήνεται η παρακολούθηση της υγείας των μελών του προσωπικού και εγρήγορση για ενδεχόμενη εμφάνιση συμπτωμάτων.

8.    Άτομα σε καραντίνα: Πρέπει να φέρουν μάσκα όταν κινούνται σε κοινόχρηστους χώρους ή έρχονται σε επαφή με το προσωπικό του ξενοδοχείου, ιδίως σε εσωτερικούς χώρους ή απόσταση <1,5 μέτρο. Πρέπει να τηρούν την αναπνευστική υγιεινή, δηλαδή όταν βήχουν ή φτερνίζονται να καλύπτουν τη μύτη και το στόμα με τον αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, και ακολούθως να απορρίπτουν αμέσως το χαρτομάντιλο και να πραγματοποιούν υγιεινή χεριών. Όλα τα άτομα σε καραντίνα πρέπει να ενημερώνονται για το πρωτόκολλο απομόνωσης και να παραμένουν στο χώρο απομόνωσης τους.

Απαιτήσεις για τον χώρο της καραντίνας

1.    Τα δωμάτια φιλοξενίας των ατόμων σε καραντίνα πρέπει να έχουν φυσικό επαρκή αερισμό (π.χ. άνοιγμα παραθύρων, χρήση ανεμιστήρων). Εάν δεν είναι εφικτός ο φυσικός αερισμός θα πρέπει ο τεχνητός αερισμός να παρέχει 100% φρέσκο αέρα χωρίς ανακύκλωση. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αερισμό δημόσιων χώρων μπορείτε να απευθυνθείτε στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας στο https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioysars-cov-2/7108-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-apo-iogeneis-kai-alles-loimwksei-s-katath-xrhsh-klimatistikwn-monadwn.

2.    Κάθε άτομο θα πρέπει να διαμένει σε ξεχωριστό δωμάτιο με εσωτερική ατομική τουαλέτα εξοπλισμένη με υγρό σαπούνι και νερό.

3.    Εάν δεν είναι δυνατόν να τεθούν σε καραντίνα τα άτομα της ίδιας οικογένειας σε ξεχωριστά δωμάτια, τότε θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ των κρεβατιών απόσταση 1 μέτρου. Τα άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να διατηρούν τουλάχιστον 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους κάθε στιγμή.

Μέτρα υγιεινής

1.    Οι εγκαταστάσεις της καραντίνας θα πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται καθημερινά. Απαιτείται καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών, που αγγίζει συχνά ο ασθενής, όπως κομοδίνο, πόμολα, επιφάνειες της τουαλέτας κλπ, καθώς και έκτακτος καθαρισμός, όταν οι επιφάνειες λερωθούν από βιολογικά υγρά. Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όλες οι δυνητικά μολυσμένες επιφάνειες (συμπεριλαμβανομένων των αντικειμένων) πρέπει να καθαρίζονται πρώτα με ουδέτερο απορρυπαντικό και καλή μηχανική τριβή και στη συνέχεια, αφού στεγνώσει η επιφάνεια, να απολυμαίνονται με φρέσκο διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου συγκέντρωσης τουλάχιστον 0.1% [αραίωση 1:50 (20ml:1000ml) αν χρησιμοποιείται οικιακή χλωρίνη αρχικής συγκέντρωσης 5%, ισοδύναμο με 1000 ppm διαθέσιμου χλωρίου] για τουλάχιστον 1 min. Το διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου πρέπει να ετοιμάζεται πριν από τη χρήση του και να χρησιμοποιείται εντός 24 ωρών. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καθαρισμό και την απολύμανση και τη σωστή και ασφαλή χρήση των απολυμαντικών ανευρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στο https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf και στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας στο https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enanti-koronoioysars-cov-2/7023-metra-katharismoy-kai-apolymanshs-se-xwroys-kai-epifaneies αντίστοιχα.

2.    Το προσωπικό που θα εισέρχεται στο δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται άτομα σε καραντίνα θα πρέπει να φορά γάντια μίας χρήσης, χειρουργική μάσκα, ρόμπα με μακριά μανίκια, μίας χρήσης, αδιάβροχη και προστατευτικά γυαλιά και να εφαρμόζει υγιεινή των χεριών μετά την απόρριψή τους.

3.    Τα κλινοσκεπάσματα και ο ρουχισμός θα πρέπει να συλλέγονται σε πλαστικές σακούλες και στη συνέχεια να πλένονται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf). Όλα τα υφάσματα (κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα, ρούχα, κ.α.) πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 60–90 °C με προσθήκη απορρυπαντικού. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω της φύσης των υφασμάτων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απολυμαντικές ουσίες ειδικές για τα υφάσματα αυτά ή ειδικά προϊόντα που περιέχουν υποχλωριώδες νάτριο. Σε αντικείμενα με υφασμάτινη επένδυση, που δεν μπορούν να καθαριστούν και να απολυμανθούν ή να πλυθούν σύμφωνα με τα παραπάνω (π.χ. έπιπλα επικαλυμμένα με ταπετσαρία ή στρώματα), εφαρμόζεται καθαρισμός με ατμό. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού στον αέρα, πρέπει να αποφεύγεται το τίναγμα των υφασμάτων.

4.    Τα απορρίμματα θα πρέπει να ασφαλίζονται σε ξεχωριστή σακούλα, η οποία μπορεί να απορρίπτεται στους πράσινους κάδους σκουπιδιών (βλέπε: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/05/covid19-apolimansi-14-05-20.pdf).

5.    Για τον χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων πρέπει να εφαρμόζονται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ «ΤΡΟΦΙΜΑ και SARS–CoV-2,  Καλές πρακτικές» (βλέπε: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2020/03/covid-19-asfali-trofima.pdf). Τα άτομα που μεταφέρουν τα τρόφιμα θα πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα και γάντια και να αφήνουν τον δίσκο με τα τρόφιμα έξω από την πόρτα του δωματίου.

6.    Εάν δεν χρησιμοποιούνται πιάτα και μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης, τότε θα πρέπει μετά την κατανάλωση του γεύματος ο δίσκος και τα πιάτα να μεταφέρονται σκεπασμένα στον χώρο πλύσης σκευών και στη συνέχεια να πλένονται και να απολυμαίνονται στους 77 °C ή περισσότερο για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή στους 82 °C ή με διάλυμα χλωρίου περιεκτικότητας 200 ppm.

Διαχείριση περιστατικού

1.    Η παρακολούθηση της υγείας των ατόμων θα πρέπει να γίνεται καθημερινά από τους ίδιους δύο φορές την ημέρα και να περιλαμβάνει μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος και αναφορά για την εμφάνιση συμπτωμάτων. Συστήνεται επιπλέον, τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να παρακολουθούν την υγεία τους για πιθανή επιδείνωση του υποκείμενου νοσήματός τους.

2.    Η θερμομέτρηση και η αναφορά των συμπτωμάτων θα πρέπει να γίνεται τηλεφωνικά σε άτομο στη ρεσεψιόν, το οποίο θα καταγράφει τα αποτελέσματα της παρακολούθησης σε ονομαστική κατάσταση δύο φορές την ημέρα: π.χ. το πρωί στις 10:00 και το απόγευμα στις 18:00. Εάν όμως ενδιάμεσα παρουσιαστούν σοβαρά συμπτώματα, αμέσως θα πρέπει να αναφερθούν και να ακολουθήσει ιατρική εξέταση σύμφωνα με τις διαδικασίες, που ορίζει ο ΕΟΔΥ.
Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στο ξενοδοχείο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων:
    σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών
    χαρτομάντιλα
    απλές χειρουργικές μάσκες
    γάντια μιας χρήσης
    αδιάβροχες ρόμπες με μακριά μανίκια,
    γυαλιά ή προσωπίδα
    θερμόμετρα
    σακούλες απορριμμάτων
    υγρά καθαρισμού επιφανειών
Αρχείο μελών προσωπικού και όλων των ατόμων σε καραντίνα

Για τους σκοπούς προστασίας της δημόσιας υγείας, η διεύθυνση του ξενοδοχείου οφείλει να τηρεί αρχείο των μελών προσωπικού και όλων των ατόμων που διέμειναν στο ξενοδοχείο -όνομα, εθνικότητα, ημερομηνία άφιξης και αναχώρησης, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail), ώστε να καθίσταται δυνατή η ιχνηλάτηση στενών επαφών κρούσματος COVID-19, που ενδέχεται να προκύψει.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή καταστάσεων πανικού. Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγεία των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας  της μονάδας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Οι επαγγελματίες υγείας, που θα φροντίσουν το ύποπτο κρούσμα, πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα προφύλαξης για τα νοσήματα που μεταδίδονται με σταγονίδια με ΜΑΠ: μάσκα απλή χειρουργική, αδιάβροχη ρόμπα με μακριά μανίκια, γάντια, οφθαλμική προστασία (γυαλιά ή προσωπίδα).
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, απευθυνθείτε στον ΕΟΔΥ στα τηλέφωνα
210 5212054 (όλο το 24ωρο)